Press och recensioner

Fria Tyglar på biblioteket

30 november, 2013 Konsert, Musik

Visgruppen Fria Tyglar

Visgruppen Fria Tyglar förgyllde den gråa lördagseftermiddagen på Biblioteket i Gråbo med goa visor och glada skämt. Ett trettiotal personer, barn och vuxna, njöt av konserten. Extranummer och allsång avslutade lördagseftermiddagen och många gick trallande hem.

Onsdag 23 juli 2014

Fria Tyglar underhöll på Falkängen

På onsdagskvällen anordnades den fjärde i raden av Sommarmusik på Falkängen, denna kväll gästades man av gruppen Fria Tyglar från Tjörn. Publiken som uppgick till ca 200 personer samlades i skuggan under björkarna bakom kaffestugan på Falkängen, där gavs lite svalka i den heta sommarkvällen. Denna trio av saltstänkta herrar från Bohuslän består av Jonny Andersson, Peo Högman och Anders Åsefeldt, alla tre är födda i slutet av 40-talet. Man är noga med att välja låtar som berör publiken och spelar gärna melodier av Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson, Anders Wällhed, Evert Taube med flera.

Eldsjälar som brinner för svensk visa

Peo Högman, Anders Åsefeldt och Jonny Andersson driver Café Wadman på Folkets hus i Sävedalen.

Bild: BJÖRN DINAU

Publicerad: 26 februari, 2015 kl 06:00 | Uppdaterad: 26 februari, 2015 kl 10:26

Tack vare tre eldsjälar har Sävedalen sedan två år tillbaka en scen där svensk vismusik får möjlighet att frodas. Både gammal och ny musik spelas på Café Wadman i Folkets hus.
– Vi brinner för visan som kulturgärning, säger Jonny Andersson.
Peo Högman, Anders Åsefeldt och Jonny Andersson heter trion som ligger bakom Café Wadman. Tillsammans med sina respektive utgör de kulturföreningen Wadmans vänner som sedan februari 2013 driver verksamheten. Sex tisdagskvällar om året är det viscafé.

– Kvällen inleds med att en artist som är lovande, eller mer okänd, inleder. Husbandet Fria tyglar kör ett par låtar och vi har en quiz, berättar Anders Åsefeldt. I paus serveras det hembakat med kaffe innan kvällen fort­sätter med huvudnumret, som nu på tisdag är Jonseredssångerskan Maria Pihl som kommer på besök tillsammans med sin pianist Per Johansson.– Vi vill bevara den svenska visan, både det nya och det äldre, säger Peo Högman.

Minnesvärd kväll

Sedan 2013 har namn som Lotta Rössövik, Keith Deling, Lucas Stark, samt Ivar Sjögren och Martin Arnoldi spelat på Café Wadmans scen. – Vi väljer artister som sticker ut och berör publiken, säger ­Anders Åsefeldt.Peo Högman har drivit vis­scener i både Lerum och Göteborg, samt en visfestival på Nääs i Floda, men nu är det caféet i Säve­dalen som gäller. Publiksiffran brukar pendla mellan 40 och 60 personer, vilket i vissammanhang är en bra siffra.

Sedan Café Wadmans start i januari 2013 är det ett minne som sticker ut, avslutningen i december förra året. – Lotta Rössövik var här och vi fick bära in extrastolar. Kaffe­brödet tog slut och vi sålde en massa skivor. Totalt var det nog 80 personer här, det var en härlig kväll, säger Anders.

Café Wadman drivs helt ideellt. Utan stöd från ABF och Folkets hus-föreningen i Sävedalen hade det inte varit möjligt få verksamheten att gå runt. – Vi får in pengar på inträdet och den lilla serveringen vi har, allt görs helt ideellt, säger Jonny Andersson.

Några av de mest kända namnen som figurerar i vissammanhang är Taube, Ferlin, Fröding, Karin Boye och Vreeswijk. Några av de nyare Lars Winnerbäck, ­Sofia Karlsson och Ola Magnell. – Visor är inte bara gammal musik, det skrivs hela tiden nytt, säger Anders Åsefeldt.

VEM VAR WADMAN?
Prästsonen Johan Anders Wadman, 1777–1837, var fattig som en kyrkråtta, alkoholiserad och bodde på ett dussintal olika adresser under sitt vuxna liv i Göteborg. Men han var också en bejublad visdiktare som både underhöll societeten och var populär i de breda samhällslagren. Han kunde börja dagen med att skriva ihop 14 verser om en jubilar till ett födelsedags­kalas. Därefter gick han ner på ölsjappet och söp upp gaget tillsammans med några vänner.

Fria Tyglar, bestående av Peo Högman, Anders Åsefeldt och
Jonny Andersson, bjöd på en uppskattad visstund i Bohus servicehus.

Fria Tyglar i Bohus servicehus BOHUS. Som ett inslag i
uppmärksamhetsveckan kring hjärtat, ”Med hjärtat
i Ale”, välkomnades Fria Tyglar till Bohus servicehus
i tisdags. Under en timmes tid spelade och sjöng den
Synnerligen musikaliska trion. Publiken ett 70-tal personer, fick höra visor från lika tidsepoker. Bland annat tolkades Evert Taube, Ola Magnell, Totta Näslund och Mats Paulsson. Musikstunden på servicehuset föregicks av fika för dem som
önskade.
JONAS ANDERSSON

Hämtat ur PRO-Mölnlyckes RAPPORTER

”Fria Tyglar” 

”Fria Tyglar” visade sig bestå av tre ”mogna” män som spelade bas, luta och gitarr. Alla tre bidrog med väldigt samstämmig och klar och tydlig sång. De berättade inledninsvis om sig själva och sedan drog de snabbt igång med en massa kända och en del för de flesta inte så kända låtar. De spelade låtar av till exempel: Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube med flera.

Av applåderna att döma var framträdandet mycket uppskattat vilket även eftersnacket visade! Vår ordförande tackade ”Fria Tyglar” som fick en varm och avslutande applåd.

Kommentera

Visor på fullt allvar