Värt att minnas

Fria Tyglar på nya äventyr.

img_20161106_0004

Visst låter det som namnet på en ungdomsdeckare. Så är inte fallet, utan Fria Tyglar for ner i Smålands inland. Vid sjön Åsnen, i den lilla byn Hulevik, spelade vi i onsdags kväll.  Vilken spelning det blev! Ut ur skogen och ner mot sjön kom drygt 200 människor för att lyssna på oss. Helt fantastiskt. Trots att det var risk för regn (det kom sen fram mot slutet av spelningen) och att det aldrig varit någon viskonsert tidigare. För ett antal år sedan var det rock-konserter som gällde men nu var det som sagt visor på programmet. När vi var klara kom det fram massor med människor för att tacka. Det var superlativ så det räckte och blev över. Ljudet, textningen och blandningen av låtar lovprisades. Hela arrangemanget var helt magiskt. En ytterst liten skar människor med TED i spetsen gjorde det hela till en underbar spelupplevelse.

Denna ”T-semafor”, bevarad från den nedlagda järnvägen mellan Vislanda och Karlshamn, sägs var den sista i Sverige. Vacker!!!!

Åter i Kåseberga

Sjöräddningssällskapets fina museum i Kåseberga.

Fria Tyglar var för fjärde året i rad i Kåseberga och spelade på Sjöräddningssällskapets museum. Ett museum som drivs, precis som Svenska Sjöräddningssällskapet, helt ideellt. För min del var det åttonde raka tillfället jag var där och spelade. Det fina vädret och den fria entrén gjorde att det var mycket folk i rörelse och lokalen fylldes ganska bra redan från start. Den största delen av publiken satt kvar hela föreställningen men en och annan längtade åter till solskenet på utsidan. Som brukligt medverkade författaren Anders Wällhed i programmet. Denna gång  med en hyllning  till författarkollegan Ove Allansson som avled tidigare i år. Och som alltid var det en trevlig efterfest hos det fantastiska värdparet Eva och Christer. God mat och dryck samt musik och småprat till långt in på aftonen. Det hela arrangerades mästerligt av Suzanne och Lars som höll i alla trådar.

Viktig meddelande från Visan i Sverige


Använd Visskolorna Aktivt!

Det är lätt att glömma bort hur viktiga våra visskolor är för Visans framtid och fortsatta överlevnad. Det är där morgondagens visartister fostras och utvecklas. Alla vi som är aktiva i Visans Vännerföreningar vet att vi har en särskild ändamålsparagraf där vi förpliktigar oss att främja visan. Det som idag står som centralt i detta arbete är att arbeta för Visans framtid och här framstår stöd till utveckling av nya vissångare som en av de viktigaste åtgärderna. På vilket sätt kan vi då öka antalet som utbildar sig till visartister och därmed förbättrar sin konstnärliga nivå?

1. Ha en ständig överblick över medlemmar med utvecklingsmöjligheter och ge stöd till att de utbildar sig vidare. Det kommer att öka engagemanget i föreningen och möjligheterna för föreningen att kunna förbättra sina intäkter genom att fler medlemmar kan framträda offentligt och dra mer publik.

2. Många visintresserade som besöker våra konserter spelar också själva. Ha alltid informationsmaterial om våra visskolor tillgängligt vid olika evenemang.

3. Sist, men inte minst, kan man sätta igång aktiviteter med ungdomar under 18 år och försöka intressera de för visor. Där kan man samtidigt informera om visskolornas existens. Vi kommer att rapportera om ett sådant projekt i regi av Visan i Sverige under hösten.

Visskolorna i Kungälv och Västervik har också följande fördelar:

-Har en blandning av generationer och alla åldrar är välkomna.

-CSN-berättigad utbildning

-Starka referenser. Hur många av dagens erkända visartister har inte gått på någon av dessa visskolor?

Visskolorna har en liten nyansskillnad i profilering:

Visskolan i Kungälv är en Nordisk Folkhögskola där man får goda möjligheter till samspel med kursdeltagare från övriga nordiska länder, som kan vara i fördel i en framtida karriär.

Visskolan i Västervik samarbetar med en parallell folkmusiklinje vilket ger goda möjligheter till ett genreöverskridande samarbete som ligger i tiden.

Ta kontakt med Visskolorna för att få veta mer om ett ömsesidigt berikande samarbete:

Visskolan i Kungälv: Hemsida: www.nordiska.fhsk.se/visskolan.aspx

Visskolan i Västervik: Hemsida: www.gamlebyfolkhogskola.se/utbildning/visskolan-i-vastervik

Med Vänlig Vishälsning,

Håkan Hultin

Åter på Mårtagården

FRIA TYGLAR spelade i söndags eftermiddag på Mårtagården. En otroligt fin kaptensgård från 1700-talet, belägen på Onsalahalvön i norra Halland. Sedan 2003 kulturreservat som ger en fin inblick i natur och leverne i denna del av Halland. Omkring 30 personer kom till aftonens föreställning. Det var en god siffra med tanke på att det på TV vankades fotboll mellan Island och Frankrike. Aftonen var sval och publiken svepte in sig i koftor och jackor allt eftersom spelningen fortskred. FRIA TYGLAR höll sig varma med spel och sång. När vi slutade var publiken mycket nöjd och vi fick beröm för vårt val av visor. Hoppas vi får komma åter nästa sommar. Tack Mårtagården!