Åter hemma

Visst blev det lite ”Tjohoo” när Fria Tyglar var på turné i Blekinge under den gångna veckan. Från Jämjö i öster till Jämshög i väster, från Kyrkult i norr till Ronneby i söder, for vi med gitarr,luta och elbas. Träffade många roliga människor. Fantastisk vårdpersonal som verkligen gjorde allt för sina ”brukare”. Underbart engagemang på många boenden. Dock såg vi en och annan personlighet som kanske inte skulle arbeta med människor. Som tur var, var de i mycket klar minoritet. Blekinge är vackert men det är svårt att uppleva när vi for fram i snöoväder, regnoväder och blåst. Dock var en av dagarna vacker som ett vykort. Snö, sol, minusgrader och ingen vind. Mycket vackert. Jag tror vi var i Backaryd den dagen. Hoppas vi får chansen att återkomma till detta lilla men naggande goda landskap.

TILL SVERIGES TRÄDGÅRD

Fria Tyglar åker till Blekinge på turné i nästa vecka. Ett antal spelningar ska göras inom äldrevården. Vi kommer att fara över hela landskapet. Vi får hoppas att vädret inte blir för illa, för det känns inte kul att resa runt i rusk och kyla. Hur som helst, det ska bli roligt och jag ser fram mot resan. Bilen är tankad, lastad och klar. Efter frukost bär det iväg. Tjooho!

I HJÄRTAT AV MAJORNA

I Dahlheimers hus i Majorna spelade Fria Tyglar inför en välfylld sal. Det var Poseidons Boendeförening som hade höstträff. Lugn och avspänd publik som lyssnade och trivdes. Efter spelningen vankades goda räkmackor med trevligt samtalssurr vid borden. Kommentarerna var många och trevliga. Som så ofta var det många som påpekade att vi hade en rolig och samtidigt tänkvärd reportoar. Det känns alltid roligt när visorna på något sätt berört åhörarna.

Nu laddar vi för en vecka i Blekinge. _S1A4940

Hösten är på plats

Efter en kraftig förkylning, resor till Mariestad och en del annat är jag  på banan igen. Några underbara spelningar med FRIA TYGLAR har det blivit. Bland annat i Hindås och i Tuve har vi spelat för pigga och glada pensionärer. Jag blir glad i själen när jag får träffa dessa engagerade människor som samlas och har trevligt. Inte sätter sig de på rumpan och inväntar vad som komma skall. Nej, full fart mot framtiden med en pigg nyfikenhet på vad som kommer. Resor, bokcirklar, fester, danser, teater och mycket mer. Det är beundransvärt på vilket sätt de håller hösten och ensamheten borta.

VÄGSKÄL

En ny vis-CD damp ned i min brevlåda. Den kom från BJÖRN LARSSON i Gullspång. En vissångare med en gedigen bakgrund i den svenska visan. Det kan jag säga: Det var en njutning att sätta sig vid spelaren och lyssna. Ur högtalarna strömmade en underbar blandning av visor. Namnet på skivan ”VÄGSKÄL” är mycket välfunnet. Björn tar oss med på en resa genom Sverige, Finland, Frankrike och genom våra inre landskap, genom sociala situationer. Visorna framför Björn med en underbar blandning av humor och allvar. Varje ord i texterna väger han på guldvåg för att få fram visans budskap. Att det sedan är ett underbart gitarrspel till texterna är underbart. Björn har Pelle Jernryd på diverse gitarrer som medmusikant. Även basisten Micke Nilssons kontrabasspel är en skön grund på samtliga spår.

Till alla visälskare vill jag säga: Skaffa skivan och njut!