Kinnekulle – ”Det blommande berget”

I dagarna två har FRIA TYGLAR rest runt ”Det blommande berget”, Kinnekulle. Vi har varit på speluppdrag i Götene kommun. Fem seniorträffpunkter i Källby, Hällekis, Lundsbrunn och två inne i Götene centralort, har vi hunnit med på två dagar. Det har varit roligt och inspirerande. Många trevliga människor har vi mött på vår resa. Den fina och engagerade personalen på några utav dessa ställen är i världsklass. De skapar med sitt agerande en atmosfär av trivsel och glädje runt sig. Fixar fika, lite extra smörgåsar åt dem som är i behov av dem. Kanske är det någon som tidigare på dagen inte orkat eller hunnit äta som får hjälp när blodsockret åker ner i skorna och olustkänslorna kommer. Det var rörande att se hur de med sitt tränade öga såg vem som i behov av det lilla extra. Det var två dagar av resande runt i Götene kommun. Det gjorde att vi hann se hur vackert det är runt om i naturen under denna sköna årstid. På Kinnekulle såg vi blommor, prunkande träd, rådjur, dovhjortar och en helt fantastisk natur. Utsikten från Högkullen var bedövande. Fält och åkrar i gult och skiftande nyanser av grönt syntes mellan Kinnekulle och österut mot Billingen. Otroligt vacker att skåda.  Vände man sig åt norr och väster såg man ut över Vänern med Mariestads, Lurö och Djurö skärgårdar. I nordväst skymtade vi Värmlandsnäs. Det var så vackert att man nästan tappade andan. Vi övernattade på vandrarhemmet (rekommenderas) i den otroliga hantverksbyn Falkängen i Hällekis. En lyckad och väldigt inspirerande turné  runt det vackra Kinnekulle.

Stadigt och varmt

FRIA TYGLAR spelade igår för ”Gamla Maj-pojkar” i Göteborg. Platsen var Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget. Samtidig som vi kom, pågick filminspelning i huset. Det medförde att vi fick ta oss fram på alternativa vägar inom fastigheten för att komma till scenen. Väl där det var dags för spelning, bänkade sig ett fyrtiotal stadiga herrar i salen. Lite äldre herrar från Majorna. Inte en dam i publiken så långt ögat kunde se. Det är svårt att spela för en publik som denna. Svårt att veta om det man sjunger berör dem eller inte. Inte med en min visade de vad som rörde sig i skallen på dem. Både märkligt och manligt. Dock, efter en stund, lossnade det lite och gentlemännen  började skratta med och fötterna började röra sig i takt med musiken. Till slut var det ett antal kraftiga strupar som sjöng med i Lasse Dahlquists ”Stuvarevalsen”. Det kändes fint. Värmen då, kanske ni undrar. Jo, det var så att det var varmt i salen redan då vi kom, det blev inte mindre varmt av att publiken satt där och att vi fick jobba på scenen för att det skulle bli bra. Efter spelning kände jag mig som om all kraft klämts ur mig. Men i dag känns allt bra igen och själen fylld av den värme som herrarna trots allt gav oss.

Vår i norra Göteborg

Vackert solsken, ingen hög temperatur, lugna vindar och sedan en underbar hagelskur. Ja, nog är det våren som är i full sving i Angered.

SPF Lärje å. Ja så heter den pigga förening som FRIA TYGLAR spelade för i Hammarkullen idag. Ett 70-tal glada och alerta pensionärer som trängdes och trivdes. Sorlet var som en skön matta när alla kom och återsåg varandra. Efter en stund fick vi klartecken och satte igång. Snabbt dämpades sorlet och våra visor gick fram. Det kunde man se på publikens omedelbara reaktioner. Efter en stund var det dags för landgång som serverades med en lämplig dryck. Det var stora och verkligt läckra landgångar som serverades. Efter detta kaloriintag var det dags för avdelning två. Åter igen var sorlet lagom brummande. En del hade nog släppte lite på halsbanden efter den lämpliga drycken till landgången. Dock fick vår a visor den till att åter lyssna, skratta och sjunga med. En i allt lyckad visstund, mycket tack vare goda värdar och ett otroligt fin bemötande. Ett ställe som önskade oss åter när vi tackade för oss.