Först Borås, sedan Morup.

Inför cirka 55 ABF-funktionärer, spelade i går FRIA TYGLAR i entrén på Arbetarrörelsens Hus i Borås. ABF-Sjuhärad hade möte och medan de samlades gjorde vi en framträdande. Det var lite rörigt och stimmigt till en början men det blev lyckat då snälla publiken tystnade och lyssnande trots att det samtidigt serverades kaffe och smörgåstårta. Det var en energigivande spelning som gjorde att jag kände mig alldeles förträffligt väl till mods då vi for.

Den snälla publiken.                                      Två Tyglar som laddar.

Efter spelningen får vi med raska steg mot Morup i Halland, där Vis-nestorn Torbjörn Johansson höll öppet hus. Han bjöd in alla som ville på 70-årskalas. Mat och dryck, kaffe och tårta fick vi till livs då vi kom. Det var många som letat sig fram till Torbjörns hus vid västerhavet. Visserligen var det svart som synden så havet var svårt att se. Vi visste dock att det  fanns där, bara några hundra meter från huset. Det blev en fin och trevlig stund hemma hos Torbjörn. Ett flertal vis-sångare fanns på plats. Norrmannen Lars Klevstrand som för tillfället gör en Sverigeturné med Alf Pröysens visor var på plats. Han lyckades att få Torbjörn att sjunga en visa om kärlekens besvikelser och kvinnors längtan efter materiella och blänkande ting. Som vanligt kompade Torbjörn sig själv på fiol. En underbar upplevelse i den mörka novemberkvällen. Till min egen lycka fick jag även träffa och känna på en av Torbjörns ”svartingar”. En fem månaders kattunge som jag blev lycklig av att få hålla i famnen. En fantastisk kväll och ett stort tacka till Torbjörn och till dem som gjort all den goa maten.

Torbjörn sjungandes om kärlekens besvikelser och kvinnors längtan efter materiella och blänkande ting.

Trivsel i Lerum

I Deregårdsteaterns entré spelade Fria Tyglar i går eftermiddag för ett trettiotal åhörare. Inte så många men med tanke på det rådande vädret och andra kulturaktiviteter som pågick samtidigt, var det en bra publiksiffra. Den lyssnande skaran trivdes med vad de hörde och vi fick mycket beröm när spelningen var slut. Akustiken i lokalen var förnämlig och ljudet blev fantastiskt bra. Året närmar sig så sakta slutet och det märks, om inte annat å önskemålen om visor. Nu kommer kraven på jul-låtar. Ack ja, det är till att öva in några för kommande program.

Bohuslän, Göteborg och världen i övrigt

En kanonkväll på den underbara vis-scenen Kustens Hus. Välfylld lokal med kunnig och lyssnande publik. Flinka och raska medlemmar från Visans Vänner i Göteborg ordnade med kaffe, smörgåsar och annat gott. Kvällens konferencier, spelmannen Torbjörn Johansson, ledde och fördelade arbetet med den äran. Under första halvan av kvällen hade Eva Blume och Gjert Magnusson äntrat estraden. Det blev visor och låtar från Bohuslän, Göteborg och från Göteborgs yttre skärgård (de brittiska öarna). Publiken njöt av den sköna musiken och de fina texterna. Efter paus var det dags för FRIA TYGLAR som framförde ett blandat program med svenska visor, plus en norsk och en skånsk. Vi fick goda vitsord av publiken och det kändes skönt och stärkande inför kommande spelningar.

Mitt i hösten

Keith till höger och Göran till vänster.

I går afton var det åter dags för Cafe´Wadman i Sävedalens Folkets hus. Trevligt och trivsamt på alla sätt. Först husbandet med några visor. Sedan kvällens quizz som även denna gång saknade någon med alla rätt. Därpå kom Stenungsunds-sonen Bengt Witte med några vackra visor, både egna och andras. Snyggt gitarrspel och inlevelse i texterna. Efter paus var det dags för kvällens artist, Keith Deling som hade med sig Göran Lange på klaviatur. De bjöd oss på en resa som ibland var folklig jazz och ibland jazzig folkvisa. Nummer av Olrog, Herr Deling m.fl. Framfördes med enorm känsla och en kraftfull stämma. Keith berättade att han och Göran var en mycket nedbantad kvintett. Keith trakterade sång, rytm och klarinett med den äran. Göran skötte piano och basspel med samma ackuratess. En härlig kväll som hade allt som en bra viskonsert ska innehålla. I paus serverades hembakt till fikat.


Idag var det dags för Kvarnkullen i Kungälv. En seniorträff med trevliga människor som lyssnade med skratt och glada kommentarer. FRIA TYGLAR gjorde som oftast en fin konsert som roade de trettiotal människor som kommit i den råa novemberdagen. Det är alltid trevligt att spela för dessa pigga pensionärer som tar sig ut för att träffa andra människor i stället för att sitta hemma och tycka livet är trist. Vänligt bemötande och gott kaffe med smörgås även till oss narrar som roade dem i nästan en timma.

Kvarnen i Kungälv.