Bad, solsken och visor.

FRIA TYGLAR bär sig åt i den vackra sommarkvällen i Hällekis.


Start tidigt från Tjörn. Träffade Peo och Anders med fruar i Hällekis. For sedan till Torsö där vi avåt en lunch Laxhalls krog vid det vackra Brommösundet. God mat, fin utsikt och trevligt sällskap. Det är en bra blandning. Därefter kort tripp till Såuddens badplats där vi fick svalka från den härliga sommarvärmen i det klara, sköna vattnet. Sedan en liten rundtur på Torsö med stopp för intag av medhavd fikakorg. Därefter var det dags att fara åter till Hällekis vid Kinnekulle för att göra oss redo för kvällens vis-konsert. När det var sån värme som rådde, kunde man undra om det skulle komma någon publik. Kanske låg folket kvar på badstranden, hängmattan eller var de nu var. Men vi behövde inte oroa oss. Det kom cirka 225 personer i den vackra kvällen. Det blev en ljuvlig konsert på utescenen bakom fiket på Falkängens hantverksby. En ljuvlig miljö med svirrande tornseglare som störtdök in under takpannorna på husen. Fåglar som pilade runt bland buskar och träd. Efter flera extranummer fick vi chansen att, svettiga och trötta, packa ihop utrustningen och starta resan hemåt. Anders och Ingela for åter till Mariestad för att bo på vandrarhemmet och sedan bese staden och dess omgivningar dagen efter. Vi andra styrde kosan hemåt och var åter hemma vid tiotiden om kvällen. En skön dag i visans tecken.

Åter söderut

Sjöräddningssällskapets museum i morgonsol.

Åter i det vackra Kåseberga. Spelning på Sjöräddningssällskapets museum. Kommer ned till Kåseberga i, vad vi tror, god tid inför spelningen. Det visar sig att vi ska spela två timmar tidigare än vad vi beräknat. Allt nog, det gick kanonbra. Ingen soundcheck. Gamla inställningar på mixerbordet fick gälla men trots det blev ljudet mycket bra. Publiken kom trots det väldigt vackra vädret. Stolarna fylldes snabbt och det var många som stod och lyssnade. Arrangören uppskattade det till cirka åttio personer. Inte illa i denna begränsade lokal och detta fina väder. Författaren Anders Wällhed, som för två månader sedan utkom med en biografi om dramatikern Kent Andersson, läste ur sin bok mellan våra sånger. Anders Åsefeldt hade tonsatt några dikter av Anders W. som framfördes i konserten. Den gode A.W. hade glömt att han skrivit dem men blev både glad och rörd när han fick dem tonsatta. Han blev även informerad om att han kan titulera sig kyrkopoet eftersom en av han texter framförts av stora kören i Skallsjö kyrka efter ett tips från Peo.

Hela resan till Skåne var alltigenom lyckad; fint väder, generöst bemötande (som vanligt) trevlig efterfest, nya fina bekantskaper. Själva resan var tack vare luftkonditionering i den hyrda bussen, uthärdlig då det var runt 30-strecket hela tiden. Trevligt stopp i Sjöbo på nedresan för mat och på en golfkrog utanför Halmstad på väghem. Vi ser redan nu fram mot nästa års Skånska resa.

Fria Tyglar på sin Skånska resa

Färdigkryssat

Idag gjorde Fria Tyglar sitt andra musik-kryss på Allégården i Göteborg. Likt förra gången, var det många som försökte lösa vår små musikfrågor. Denna gång var det tydligen svårare. Bara ett kryss med alla rätt lämnades in. Sedan var det fyra stycken som kom på andra plats. Kanske var det för svårt. Det är inte lätt att avväga svårighetsgraden på uppgiften. Förra gången var det många som hade full pott. Hur som helst, folk var nöjda och glada när de gick hem. Vi fick beröm för att det inte bara var gamla örhängen som spelades. Ett allt igenom lyckat projekt för Fria Tyglar – konstruera några kryss och sedan spela upp frågorna. Roligt och lärorikt för oss. Nu laddar vi för resan till Kåseberga på lördag och spelningen där på Sjöräddningssällskapets museum.

Visor på bakgården

I en fantastisk sommarvärme for Fria Tyglar på spelare-färd till Blekinge. Visans Vänner i Karlskrona hade inbjudit oss till spelning på ”bakgården”. En underbar spelscen bakom stadsbiblioteket. Trångt, varmt och otroligt trivsamt. När publiken anlände, stod några av arrangörerna med sina instrument och tog emot dem med ”Ella på Kneppla”, en visa av Arne i Bora från Göteborgs norra skärgård. Detta för att ge en västkustsk prägel av vad som komma skulle. Bakgården fylldes snabbt och sorlet var mjukt och mysigt. När viskvällen började blev det tyst bland åhörarna som först fick njuta av ett antal medlemmar från Visans Vänner i Karlskrona. Bland dem en man som jag träffade för många år sedan vid en vis-träff i Blekinge, nämligen Inge Wiik. Han går nu på sitt 83:e år. Fingrarna har stelnat av gikt men han sjunger sina visor med kläm och känsla. Minnet kanske sviker lite ibland men rösten är stark och fin, precis som tonsäkerheten. Mycket trevligt att åter få möta denne vis-kämpe. Därefter var det dags för fika med lite hembakt och varm korv för dem som ville.

Därpå var det vår tur. Hela kalaset började för vår del med att min 12-strängade gitarr föll i backen så den var ur spel för resten av aftonen. Men inget kunde hindra oss, jag hade ju en gitarr till med mig. Vi bjöd på ett blandat program med både gammal och nytt, känt och okänt. Allt mottogs med stormande bifall och stundtals glada skratt. Efter en timma fick vi, efter två extranummer, tacka publiken för deras tålamod med oss och sedan önska dem allt gott i fortsättningen. Vi kunde lämna denna underbara scen och se fram mot en mycket trevlig efterfest med mat och lämplig dryck. Det var en helt magnifik kväll i den vackra staden Karlskrona.

Sol och värme

Solen och värmen var verkligen närvarande igår när Fria Tyglar spelade. Vi hade rest till det vackra Onsala och landat på Mårtagården. En fantastisk gård som bevarats som byggnadsminne. Många människor hade i det otroligt vackra vädret sökt sig till Mårtagården. Alla stolar tog slut men som tur var fanns det några som tog med sig egna sittmöbler. Publiken satt i det gassande solskenet men vi hade tur att få sitta i skuggan när vi spelade. I paus var det strykande åtgång på vatten och läsk för att människorna skulle kunna sköta vätskebalansen. Vårt program mottogs med applåder och gillande. Vi tog chansen och testade en ny låt som kanske kommer med i den fasta låtlistan, vi får se. Hemfärden i den ljuva sommarkvällen var skön och när jag kom hem satte jag mig på verandan och blickade ut över en absolut blank fjord. Visst är livet stundtals skönt?

Musikkryss – kul

Dagens spelning på Allégården i Göteborg med Fria Tyglar, var en häftig och kul upplevelse. Vi hade konstruerat ett musikkryss baserat på svenska visor av olika snitt. Tio visor var antalet i krysset. Eftersom vi aldrig gjort något liknande, var det med viss bävan vi skred till verket. Frågan var om vi lagt oss på en acceptabel svårighetsnivå. Tack och lov så var det ingen som klagade och det var ett flertal som hade alla rätt. Dock var det som ofta annars; folk lyssnar inget vidare på instruktioner så några fick tyvärr fel  p.g.a fel stavning svaren. Allt nog, publiken som fyllde upp salen helt var med på noterna och sjöng med när vi bad dem göra det. Riktigt ordentligt också. Det var så det dånade mellan väggarna. Om två veckor ska vi åter och det är med glädje jag ser fram mot den spelningen.