Pytt-i-panna

I går kväll var det medlemsfest hos Visans Vänner i Göteborg, Ett 50-tal personer bjöds på lekamlig och musikalisk pytt-i-panna. Det var en trevlig kväll i det ruskiga höstvädret. Kvällens toastmaster Torbjörn Johansson från Halland inledde med två visor till eget fiolackompanjemang. Lite udda med sång och fiol samtidigt men ack så fina visor. Sedan följde ett antal vissångare på scenen, allt från glada amatörer till en rikspeleman. Läcker och skön blandning av visor. Vid maten hade Torbjörn ordnat med en frågetävling som inte tillhörde de lättaste. Det blev en skön stund vid  borden då man kunde bekanta sig med sina bordsgrannar (om man nu inte kände dem sedan tidigare). Tyvärr var jag och frun nödgade att fara hem innan kvällen var över, dock vill vi rikta ett TACK till de som ordnat denna fest på Kustens Hus.

Ser jag träden som blommar ……

Så börjar en av Alf Hambes vackraste visor, ”Oktober Visa”. I två dagar har jag kunnat njuta av det höstvackra skådespelet på Kinnekulle. Trädens höstfärger var som ett sprakande och skimrande blomsterspel.

Tillsammans med Visgruppen SALT var jag i Götene kommun och spelade på olika senior- och äldreträffar. Fantastiskt roligt och givande. Gott om beröm fick vi av åhörarna och de hälsade oss åter nästa år. Vi får väl se hur det blir, kanske spelar vi där igen. Nu var det andra gången på ett och ett halvt år.

Indiansommar

Min gode kamrat Björn och hans fru Marie har varit och gästat oss i helgen. Fantastiskt roligt att träffa en gammal vän som jag spelat ihop med i 10-12 år  Det blev många roliga visor att återupptäcka. Texter jag glömt och låtar som hamnat långt in i minnets arkiv. Den största glädjen var att vi klart såg att vi utvecklats var och en på sitt sätt, men till grund ligger den nordiska vistradtitionen med sina talande texter som ber om att bli tolkade av de som sjunger visor.  Musiken till texterna blir en välkomponerad kostym som utan att pråla ger texterna en snygg förpackning. Det var inte en massa spelande och sjungande, utan vi tog en fin rundtur på Tjörn i det otroligt vackra vädret. I Skärhamn satt vi på en uteservering och den gassande solen gjorde att vi kunde sitta i t-shirt och njuta. Sedan tillbaka till huset för god mat och dryck. Detta är ett underbart sätt att njuta av indiansommaren här vid fjorden.

Visor vi älskar att hata

I går kväll träffades Visans Vänner på Tjörn under temat ”Visor vi älskar att hata”. Ett tema som fått  vännerna att fundera. Det fanns många personliga tolkningar till temat. Någon ansåg att ordet hata var för starkt och inte ville ta det i sin mun, någon annan sa sig hata en viss visa. Det fanns olika anledningar till att visorna sjöngs. Det var ett brett register av olika stilar inom visan, allt från skillingtryck till Dan Viktor. Med andra ord, det lev en kväll med mycket skratt och igenkännande leenden. En allt igenom trevlig viskväll på Billströmska folkhögskolan.

I dag sitter jag och laddar för de kommande spelningarna tillsammans med Visgruppen SALT i Götene kommun nästa vecka. Sex spelningar på äldreträffar på två dagar. Roligt men lite slitigt. Vi gjorde liknande spelningar för drygt ett år sedan och det var mycket positivt. Att glädja människor som i dagens snåla kulturutbud gillade vad de fick höra av oss var en härlig känsla. Det är viktigt att påminna sig om att ens egen ålder inte är så himla långt efter. Vad kommer jag att vilja höra när jag eventuellt får chansen att besöka seniorträffar i framtiden?