Annandag i dag

Julen är nu till ända, men det har varit lugnt och skönt. God mat och dryck samt trevlig samvaro med nära och kära. Har mitt i allt haft tid att känna på några gamla godingar, två Hambe och en Brassens. Med tiden kan visor mogna i det undermedvetna och kännas sköna att pröva på igen. Har haft uppe min inspelningsapperatur för testning. Lite mer skruvande så blir det bra, ska ni se.  Ha det gôtt!

Musikdirektör Bengtsson

I går afton besökte jag tillsammans med sonen och min spelkompis Peo samt våra damer, Musikdirektör Bengtssons stenkakslounge. Den är inhyst på den gamla amerikabåten S/S Marieholm bakom Operan i Göteborg. En trevlig och förtjusande upplevelse, fullt med folk och god stämning. Ur högtalarna strömmade en allsköns blandning mer eller mindre raspig musik från en tid då trattgrammofonen var en verklig statuspryl i det svenska hemmet. I denna ljudbild blandades det in glada skratt och förnöjda rop. Många trevliga visartister fick chansen att ses, sitta ner en stund och snacka med varann. Till all denna trevnad fanns god mat med lämpliga drycker att avnjuta. Ett ställe som jag hoppas överlever jul- och nyårshelgerna så att man åter kan sätta ned sin kropp vid ett av borden. Lyssna på rolig musik, snacka med kompisar och äta en bit mat. Lyd ett gott råd – gå dit och njut.

Väntans tid

Kallt och dragit ute. en råkall kyla, inte många minusgrader men bistert i skinnet. Det är bara att vänta. Med 14 dagar kvar innan det vänder och man kan se fram mot ljusare tider, är det bara att vänta. Men att sitta alldeles overksam med armarna i kors och vänta passar mig illa. Många visor finns att lyssna och många att sjunga. Bara att greppa gitarren och lira som om inga kalla dagar finns. Men den vill kan även ta sig till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på lördag. Då har Visans Vänner på Tjörn en julkonsert med egna medlemmar samt en oktett från Stenungsund, ”Ucklums förenade röster”, en skönsjungande gäng som bjuder på blandade julsånger, både gamla och nya. Det kommer att göra tillvaron ljusare och mindre bister. Efter konserten blir det eftersits på Hotell Nordevik för föreningens medlemmar. En värdig höstavslutning till alla som jobbar med att föreningen skall kunna bjuda Tjörns invånare på skön viskultur.