Mot söder

Snart bär det av åt söder. Reser den 2/8 med Visgruppen SALT för spelningar i Skåne. Men först har vi tänkt besöka gitarrbyggaren Peter Bengtsson i Sölvesborg. Kanske finner vi något intressant, vem vet? Sedan bär det av till Kåseberga där vi ska spela på Sjöräddningssällskapets museum på kvällen. Då medverkar även författaren, poeten och radiomannen Anders Wällhed. Sedan far vi till Lund för att medverka på Lunds Visfestival den 4/8. Alltid rolig t att resa runt och se sig omkring samtidigt träffa gelikar inom vissjungandet.

Sommarmålning

Har inte snott Evert Taubes titel på en visa, utan det är så att frun och jag har målat och burit brädor i en veckas tid. Men idag slapp vi. Det regnar! Vad jag ska ha dessa brädor till? Jo, jag bygger en studio/atelje/förråd vid mitt hus. Frugan är trött på alla gitarrfodral som ligger och skräpar i huset. Jag vill ha en plats att sitta och öva på samtidigt som vi behöver mer förrådsutrymme. Snickarna är just nu på semester men vi förbereder inför deras återkomst. Det är lättare att måla brädorna nu innan de spikas upp på väggen. I höst räknar jag med att allt är klar, fast det blir ju aldrig klart om man skall vara ärlig. Det finns alltid något att göra, en list som skall monteras eller en lampa som skall installerar. Ja, ni känner igen det, eller hur?

Sommarkväll på Falkängen

Visgruppen SALT for genom ett vackert sommarlandskap till Hällekis vid Kinnekulles fot. Lite sena var vi då jag lyckats ta fel på tiden med en timma. Men vi kom fram till Falkängens hantverksby och fick  upp ljudanläggningen i tid och vi kunde genomföra vårt program. Solen lyste och det blev varmt på scenen så det räckte och blev över. Men den ganska vältaliga publiken satt i skugga och där var det mindre varmt. Efter ett tag föll skuggan även över scenen och kylan spred sig även till oss. Fingrarna stelnade och det gällde att med visornas hjälp sprida värme till publik och oss själva. Spelningen blev lyckad och nöjda och tillfreds reste vi åter till Tjörn.

Att resa ut och spela i sommartid är bland det vackraste men kan göra!

Lilla Änggården

Sommarkvällen var varm och skön när Visgruppen SALT spelade på Lilla Änggården i Göteborg. Kanske var det det vackra vädret, eller kanske den underbara miljön, eller traditionen att lyssna på visor i sommarkvällen, eller rent av Visgruppen SALT som lockade den ganska talrika publiken till de gröna slänterna vid cafét. Hur som helst, det var en skön kväll med skön publik. En kunnig lyssnande publik som hade den goda smaken att ge oss beröm efter spelningen. De sa att de tyckte om texterna, melodierna och ljudet. Vi tackade mycket artigt för detta beröm. Man vet inte, beröm kan bli en bristvara.

Jag hoppas att publiken fortsätter att strömma till de övriga viskvällarna på gården. Det är ett flerårigt fruktsamt samarbete mellan Visans Vänner i Göteborg och Göteborgs museum som utvecklats till en skön tradition. Den kunniga och lyssnande publiken är en trevlig utmaning för oss som får chansen att spela på Lilla Änggården.

Visor vid ån

En underbar sommarkväll på Stallet på Vadsbo Museum i Mariestad. Nästan vindstilla, varm sol, den stilla förbliflytande ån Tidan och en underbar publik. Vad mer kam man önska sig för en lyckad sommarviskväll. Jo, underbara medmusikanter. Tillsammans med Anders Ramberg och Björn Larsson framträdde ”Gertrud med Kavaljerer”. Att få göra ett visprogram med dessa människor är en fantastisk upplevelse. Programmet innehöll allt från Emil Norlander till Wiehe. Visor representerande Sverige, Norge, Irland och Ryssland. Kort sagt, ett urval av texter på skämt och allvar.

Anders Ramberg

(kavaljer)                             (kavaljer)                             (nattens drottning)               (kavaljer)

BJÖRN                                     ANDERS                                       GERTRUD                                 JONNY

Tjörns visfestival

Så har då årets visfestival gått av stapeln. En fantastisk kväll tack vare det underbara vädret samt ett fantastiskt artistuppbåd skapat av visgeneralen Bosse Andersson. Det är många timmars arbete med planering, artistkontakter, mediakontakter osv. Bosse har åter igen tillsammans med medlemmarna i Visans Vänner på Tjörn, rott det hela i hamn. Den fina miljön på Billströmska folkhögskolan bidrar till den positiva upplevelsen.

De över tusen besökarna fick njuta av ett blandat program av hög kvalitet.

Nu är det dags att pusta ut i arbetsgrupperna och njuta av framgång och sommar, sedan startar planering för nästa festival-