En SALT och välKRYDDAad tillställning

Gårdagens viskonsert på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund var inte välbesökt (vackert vårväder) men väldigt välspelad. Visgruppen SALT tillsammans med KRYDDAS trio gjorde bejublade framträdanden. Blandningen av skämt och allvar skapade en dynamisk stämning i salongen. Lugna visor blandades med upptempolåtar, halsbrytande texter med det ljuvaste allvar. Planer finns redan att göra om föreställningen till hösten.

Att lära

Påsken överstökad med mycket fint väder och mycket utomhusliv. Tyvärr blir vissången lidande, tiden räcker inte till allt. Dock har jag bättrat mig i dag. Hade en bokad tid hos vispedagogen Hanne Juul på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Det är en fröjd att med Hannes hjälp töja på stämbanden samt testa olika grepp i tolkningen av vistexter. Jag blir alltid uppfylld av Hannes tankar om visan som konstform. Inte så att jag upplever allt hon säger som sanningar men tankar väl värda att fundera kring. I slutändan är det ändå jag själv som står för den tolkning som jag framför. Om då någon annan upplever att min tolkning skapar reaktion som berör, har jag lyckats.

Sedan var det full fart till kamrat Göran för övning inför viskonsert i Stenungsund på fredag tillsammans med Kryddas Trio.

Läsvärt

Hej å hå!

Har precis läst ”DEN FALSKSJUNGANDE TRUBADUREN – en homokakofons betraktelser”.  Den är skriven av Gunnar Törngren, sekreterare i Visans Vänner i Mariestad. Ta möjligheten och läs den. En underbar skrift om vissångarnas möda och slit med ord och toner i ett samhälle som inte alltid är speciellt vänligt inställt till viskulturen.

Utanför skiner solen ljuvligt och nu går jag ut och håller den sällskap.

Lyckad konsert

Visans Vänner på Tjörn drog fullt hus till Nordiska Akvarellmuseets samlingssal. Publiken bjöds på ett program med god variation. Medlemmarna själva uppträdde med kända och okända visor före paus. Efter uppehållet spelade Eva Blume och Gert Magnusson en bukett visor som uppskattades av publiken. Sedan var det Axel Falks tur. Med sedvanlig säkerhet och gott gitarrspel avrundade Axel konserten med flera sällan spelade Taubevisor samt Olav Gertels ”Vårvisa”.

Sedan var det dags för en eftersittning på Restaurang Bryggan. En stunds samvaro och en stunds avslappning för alla som medverkat och dragit sitt strå till stacken för att denna trevliga konsert skulle bli av.

Konsert på gång.

Nu på söndag arrangerar Visans Vänner på Tjörn en viskonsert på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Då medverkar jag tillsammans med Visgruppen SALT samt med gitarrkomp åt en medlem i föreningen. Det skall bli spännande och roligt. Vi hoppas på en fullsatt salong.

Visgruppen SALT

Visgruppen SALT.

Visträff

I går kväll träffades Visans Vänner på Tjörn. Ett medlemsmöte med temat allsång. Ganska välbesökt och välsjunget. En ung vissångare från Skärhamn (Christian), kom för första gången till ett månadsmöte. Han visade prov på sin goda vistolkning.  Han bjöd tolkningar av Loke Nyberg, Cornelis Vreeswjik, Mikael Wiehe och Fred Åkerströms visor, samt en egen visa som var mycket tänkvärd. Hoppas han kommer åter, det vore bra eftersom föreningen är i behov av föryngring.

Bra spelning

Gjorde en bra spelning tillsammans med SALT inför en full salong på Kustens Hus i Göteborg. Tyvärr kunde vännen Göran inte medverka eftersom han drabbats av förkylning men det gick bra i alla fall. Vi ändrade repertoaren så det passade för denna spelning. Publiken bestod av kulturombud från kommuner och företag inom Västra Götalandsregionen. Kanske kan detta generera spelningar i framtiden, det återstår att se.